Herkut robotilla suoraan rantsuun?


12.6.2023

EDIT. ROBOTTIKULJETUKSIIN VIIVÄSTYS
Valitettavasti robottien käyttöönotto Raumalla viivästyy Osuuskauppa Keulasta riippumattomista syistä. Kuljetuksista vastaava Starship on ilmoittanut, että robottikuljetuksia ei pystytä ennakkotiedoista poiketen aloittamaan vielä juhannusviikolla. Tiedotamme uuden ajankohdan mahdollisimman pian!

Keula käynnistää Starshipin robottikuljetukset maanantaina 19.6. –> huom. ajankohta muuttunut

Osuuskauppa Keula ja Starship Technologies ovat solmineet yhteistyösopimuksen robokuljetuksista Rauman keskustan alueella. Kuljetukset käynnistetään juhannusviikolla Lahdenkadun ja Syväraumankadun Saleista. Lisäalueita muihin kaupungin Saleihin harkitaan, kun robotit ovat tutustuneet lähiympäristöön.

Virolainen Starship on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja. Starshipin kuljetusrobotit lähtevät toimittamaan ostoksia asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen minuuttien kuluessa tilauksesta. S-ryhmällä on aiempaa kokemusta robokuljetuksista. Pääkaupunkiseudun HOK-Elanto oli ensimmäinen toimija Suomessa, joka otti robottitoimitukset käyttöön Alepa-ketjussa vuonna 2022.

  • Haluamme olla Raumalla edelläkävijä uusien päivittäistavarakaupan palveluiden osalta. Seurasimme kuljetusrobottien pilotointia pääkaupunkiseudulla, ja siellä saatu erinomaisen positiivinen palaute innosti meitäkin kokeilemaan, sanoo Osuuskauppa Keulan marketkaupan toimialajohtaja Sami Junnila.
  • Robottimme, jotka ovat toimittaneet maailmanlaajuisesti yli neljä miljoonaa toimitusta, tarjoavat asiakkaillemme nopean, kätevän ja ympäristöystävällisen tavan tehdä ruokaostoksia. Koska akkukäyttöiset robotit ovat vihreämpi vaihtoehto kuin hyppääminen autoon jääkaapin täyttämiseksi, ne myös vähentävät paikallisia ilmansaasteita, sanoo Starship Technologiesin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Sandra Sooläte.

Salessa nopeus ja helppous ovat arkipäivää

Robokuljetukset tilataan S-kaupat-mobiilisovelluksen kautta. Salen henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Kuljetusta voi seurata sovelluksen kautta reaaliaikaisesti ja asiakas saa lisäksi ilmoituksen puhelimeensa tilauksen saavuttua perille. Robotin päällä oleva kansi aukeaa sovelluksen avulla. Robotit toimittavat tilauksia noin parin kilometrin säteellä Sale-myymälästä ja tilaukset tulevat jopa tunnissa perille.

Robotti käyttää tekoälyä sopivan kuljetusreitin suunnitteluun. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa.

Faktoja kuljetusroboteista

  • Kuljetuksen hinta alkaen 3,90 €.
  • Robottien toimitusalue on muutaman kilometrin säde Sale-myymälästä.
  • Robokuljetukset ovat paikallispäästöttömiä.
  • Robotti painaa noin 36 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2 ruokakassillista tai 9 kilogramman painosta ostoksia.
  • Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensoreiden ja tutkien avulla. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet. Robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
  • Maailmalla Starship-robotit ovat tehneet jo yli 4 miljoonaa toimitusta. Robotit tekevät yli 140 000 tienylitystä eri puolilla maailmaa joka päivä, mikä tarkoittaa kolme ylitystä per sekunti.

Lisätiedot     

Osuuskauppa Keula, toimialajohtaja Sami Junnila puh. 044 0721 373
Osuuskauppa Keula, ryhmäpäällikkö Emmi Palm puh. 050 360 3943

Artikkelin kuva: HOK-Elanto/Anssi Vuorelainen