Keulan odotetut robottikuljetukset alkavat torstaina 7. syyskuuta


5.9.2023

Starshipin robotit kuljettavat ruokaostoksia Rauman keskustan alueella S-kaupat -mobiilisovellusta käyttäville asiakkaille.

Osuuskauppa Keula ja Starship Technologies solmivat keväällä yhteistyösopimuksen robokuljetuksista Raumalla. Kuljetusten piti käynnistyä jo juhannusviikolla, mutta aloitusaikaa jouduttiin viime hetkillä siirtämään robottien kulkuun liittyvistä kartoitussyistä. Nyt kaikki on valmista ja ostoksia aletaan kerätä Lahdenkadun ja Syväraumankadun Saleista torstaista alkaen. Toimitusaluetta laajennetaan myöhemmin muihin kaupungin Saleihin robottikuljetusten kokemusten perusteella.

– On tärkeää, että kuljetukset toimivat alusta alkaen täysin luotettavasti. Robottien täytyy varmuudella tietää mihin ovat menossa, joten Starshipin piti ottaa pieni aikalisä kartoituksessa, summaa Osuuskauppa Keulan marketkaupan toimialajohtaja Sami Junnila.

Virolainen Starship on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja ja heidän robottinsa ovat hoitaneet jo yli viisi miljoonaa toimitusta.

Starshipin kuljetusrobotit lähtevät toimittamaan ostoksia asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen minuuttien kuluessa tilauksesta S-kaupat -sovelluksessa. Robottikuljetukset käynnistyivät tänä kesänä usean osuuskaupan alueella ja kokemukset ovat olleet erinomaisia.

– Robottimme tarjoavat asiakkaillemme nopean, kätevän ja ympäristöystävällisen tavan tehdä ruokaostoksia. Koska akkukäyttöiset robotit ovat vihreämpi vaihtoehto kuin hyppääminen autoon jääkaapin täyttämiseksi, ne myös vähentävät paikallisia ilmansaasteita, sanoo Starship Technologiesin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Sandra Beaumont.

Salessa nopeus ja helppous ovat arkipäivää

Robokuljetukset tilataan S-kaupat-mobiilisovelluksen kautta. Salen henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Kuljetusta voi seurata sovelluksen kautta reaaliaikaisesti ja asiakas saa lisäksi ilmoituksen puhelimeensa tilauksen saavuttua perille. Robotin päällä oleva kansi aukeaa sovelluksen avulla. Robotit toimittavat tilauksia noin parin kilometrin säteellä Sale-myymälästä ja tilaukset tulevat jopa tunnissa perille.

Robotti käyttää tekoälyä sopivan kuljetusreitin suunnitteluun. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa.

Faktoja kuljetusroboteista
  • Kuljetuksen hinta alkaen 3,90 € (tutustumistarjous 1,90 €)
  • Robottien toimitusalue on muutaman kilometrin säde Sale-myymälästä.
  • Robokuljetukset ovat paikallispäästöttömiä.
  • Robotti painaa noin 36 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2 ruokakassillista tai 9 kilogramman painosta ostoksia.
  • Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran, ultraäänisensoreiden ja tutkien avulla. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet. Robotti pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
  • Maailmalla Starship-robotit ovat tehneet jo yli 5 miljoonaa toimitusta. Robotit tekevät yli 140 000 tienylitystä eri puolilla maailmaa joka päivä, mikä tarkoittaa kolme ylitystä per sekunti.
Lisätiedot

Osuuskauppa Keula, toimialajohtaja Sami Junnila puh. 044 0721 373
Osuuskauppa Keula, ryhmäpäällikkö Emmi Palm puh. 050 360 3943
Starship, Harri Kammonen, puh. 040 500 1120

S-kaupat.fi/robokuljetus>>